fbpx

Imobilele confiscate vor fi preluate în proprietate de instituţiile public

spl244505-001

Imobilele confiscate vor fi valorificate cu prioritate prin utilizarea acestora de către instituţii publice, care le vor prelua în proprietate, urmând să fie valorificate sub o altă formă doar dacă nicio instituţie publică nu va fi interesată de acestea,conform unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului

Imobilele confiscate vor fi valorificate cu prioritate prin utilizarea acestora de către instituţii publice, care le vor prelua în administrare, urmând să fie valorificate sub o altă formă doar dacă nicio instituţie publică nu va fi interesată de acestea,conform unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului.

La începutul şedinţei de miercuri a Guvernului, premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul va adopta un prim act normativ referitor la bunurile confiscate, urmând ca, până la finalul lunii aprilie, să se înfiinţeze, în baza unui proiect de lege, şi Agenţia Naţională de Identificare a Bunurilor Indisponibilizate.

„Înţeleg că Justiţia şi Finanţele v-aţi înţeles şi bunurile imobile confiscate să fie valorificate fie intrând în proprietatea instituţiilor publice, fie, dacă nu există nicun fel de instituţie publică care să poată să folosească acele bunuri, să treceţi la partea de valorificare, care categoric presupune mai mult timp”, a spus Ponta miniştrilor la începutul şedinţei de Guvern.

La finalul şedinţei, Guvernul a transmis un comunicat în care arată că aceste bunuri imobile intrate prin confiscare în proprietatea privată a statului pot fi transmise în domeniul public al statului şi în „administrarea”, nu în proprietatea, autorităţilor administraţiei publice centrale, altor instituţii publice de interes central sau regiilor autonome de interes naţional.

Transferul acestor imobile se va face prin hotărâre a Guvernului iniţiată de Ministerul Finanţelor.

Potrivit actului normativ, bunurile imobile confiscate pot fi date în administrarea autorităţilor administraţiei publice centrale, altor instituţii publice de interes central sau regiilor autonome de interes naţional la solicitarea acestora.

„Noile reglementări privind destinaţia unor bunuri imobile confiscate au fost aprobate de Guvern având în vedere că prin hotărâri judecătoreşti s-a dispus confiscarea unor bunuri imobile de mari dimensiuni, iar în vederea administrării necesită personal specializat care este fie insuficient, fie indisponibil în cadrul organelor de valorificare (de exemplu, Direcţia Generală Regională a Finanţelor
Publice Bucureşti, administraţiile judeţene ale finanţelor publice şi administraţiile finanţelor publice ale sectoarelor municipiului Bucureşti, pentru bunurile intrate în proprietatea privată a statului aflate pe teritoriul României, precum şi structurile de specialitate cu atribuţii în acest sens din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, pentru bunurile intrate în proprietatea privată a statului, care nu se află pe teritoriul României). De asemenea, administrarea/conservarea acestor imobile necesită cheltuieli importante. Pe de altă parte, sunt necesare sedii pentru unele instituţii publice, în condiţiile în care locaţiile actuale sunt improprii desfăşurării activităţii sau au fost retrocedate în condiţiile legii”, se afirmă în comunicat.

În urma adoptării ordonanţei de urgenţă, şi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, a precizat că imobilele confiscate pot fi obţinute de către autorităţile publice centrale sau locale în urma unei solicitări.

„Dacă sunt solicitări în această privinţă şi se încheie procesul verbal de predare-primire în 90 de zile, aşa cum prevede ordonanţa de urgenţă, atunci ele trec în administrarea acestor autorităţi centrale sau locale”, a arătat Calotă.

În cazul în care nu există solicitări pentru imobilele respective, acestea pot fi scoase la vânzare conform perevederilor Ordonanţei 14/ 2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului.

Calotă a adăugat că licitaţiile de valorificare a imobilelor deja intrate în proprietatea privată a statului vor continua până la finalizare potrivit vechii Ordonanţe 14/ 2007.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, anunţase la sfârşitul lunii martie că bunurile indisponibilizate în procese penale vor fi valorificate prin intermediul unei noi structuri, denumită Agenţia Naţională de Identificare a Bunurilor Indisponibilizate, care va fi înfiinţată în baza unui proiect de lege transmis Parlamentului spre dezbatere în regim de urgenţă.

Proiectul de înfiinţare a noii agenţii prevedea iniţial că imobilele confiscate, în urma unei decizii a magistraţilor, ar urma să fie transformate în unităţi medicale, de învăţământ sau în sedii ale unor instituţii publice.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.04.2015

Sursa: www.zf.ro