[ALEGE UN BROKER ACREDITAT ABI] In primul rand este obligatoriu sa lucrati cu un broker acreditat cu licenta valabila. Brokerii ABI sunt pregatiti, fiecare pe segmentul lui de piata, sa ofere servicii profesioniste conform standardelor si codului etic ABI.
Un broker ABI raspunde in fata Comisiei de Etica atunci cand un client este nemultumit de serviciile prestate. Brokerul ABI foloseste, in relatia cu clientii, DOCUMENTE/CONTRACTE STANDARDIZATE care confera siguranta si protectie impotriva abuzurilor.
[DE CE SA APELEZI LA UN BROKER IMOBILIAR] Raspundem la aceasta intrebare privind situatia din doua puncte de vedere: cel al vanzatorului si cel al cumparatorului. In ambele cazuri, prezenta unui broker este absolut esentiala pentru buna desfasurare a tranzactiei, si pentru optimizarea proceselor pe care aceasta le implica.
Daca aveti o proprietate de vanzare/inchiriere, luati in calcul aspectele prezentate mai jos:
[PRET CORECT] In primul rand brokerul este cea mai potrivita persoana care sa faca o evaluare a proprietatii si care sa gaseasca un echilibru perfect intre asteptarile financiare ale proprietarului, timpul alocat vanzarii si realitatile impuse de conditiile de piata.
Cunoscand foarte bine piata in general si fiecare zona si tip de proprietate in particular, pe baza unei analize comparative, tinand cont de toti factorii care intra in ecuatia pretului, brokerul poate preveni vanzarea la un pret subevaluat, proprietarul avand garantia ca obtine un pret corect, in termenul stabilit.
[PROMOVARE] Brokerul cunoaste foarte bine ce metode de promovare dau rezultate imediate, dar dispune si de canale de marketing inaccesibile publicului larg. Prezentarea proprietatii intr-un mod potrivit, prin accentuarea punctelor forte (pe care brokerul le poate usor intui, avand acces la o baza de date comparativa), de cele mai multe ori maximizeaza sansele de vanzare ale proprietatii.
[NEGOCIERE] Vizionarea unei proprietati este primul pas decisiv in procesul de tranzactionare. Tocmai de aceea este important ca la vizita unui potential cumparator proprietarul sa adopte o pozitie potrivita. Brokerul poate sa asigure un cadru al discutiilor care sa conduca in final la vanzarea proprietatii.
Intotdeauna negocierile sunt foarte dure si lipsa abilitatilor in aceasta directie poate sa conduca la un esec. Brokerul va fi cel care va prezenta cel mai bine avantajele locuintei si ale zonei in care aceasta este situata, putand sa influenteze decizia de cumparare, dar in acelasi timp sa obtina si pretul optim pentru proprietar.
[TIMP SI CONFORT] Brokerul va fi persoana care se va ocupa de cautarea clientilor si de insotirea acestora la vizionari, fara a mai fi nevoie si de prezenta proprietarilor de fiecare data. Selectia preliminara sau pre-calificarea clientilor se face tot de catre broker, proprietarul fiind implicat doar atunci cand se ajunge in faza avansata de tranzactionare. Proprietarul este scutit de agitatia telefoanelor curioase, si de disconfortul vizionarilor inutile, brokerul fiind persoana cea mai indicata pentru a se ocupa de aceste aspecte.
Brokerul este indicat si in cazul persoanelor interesate sa cumpere sau care cauta sa inchirieze o proprietate. El aduce multiple beneficii si facilitati si acestei categori de clienti, pe care ii poate consilia si indruma catre cele mai potrivite oferte de pe piata.
- In primul rand, un broker poate face cel mai rapid conexiunea intre asteptarile si puterea financiara a cumparatorului si ofertele aflate pe piata. Avand un portofoliu de oferte in permanenta actualizat, el poate surprinde clientul cu cateva propuneri oferite imediat.
- Cunoscand foarte bine piata imobiliara, el poate sfatui clientul in avantajul evident al acestuia si pe masura nevoilor sale.
- El poate ajuta si la descoperirea la timp a dezavantajelor unei locatii sau a viciilor ascunse ale unei anumite proprietati.
- Brokerul salveaza timpul clientului, el fiind persoana care poate merge initial la intalniri si prezinta ulterior doar proprietatile ce respecta criteriile stabilite.
- El poate prezenta clientului o analiza comparativa a proprietatilor vizionate in prealabil.
- Necocierile finale pot fi purtate avand in vedere aspecte pe care numai un broker le cunoste foarte bine si care pot fi folosite in avantajul clientului.
[BROKERII NU SUNT PENTRU ORICINE] Brokerul este persoana care poate organiza si eficientiza procesul de tranzactionare imobiliara, atat in avantajul vanzatorului, cat si in beneficiul cumparatorului. Rolul sau ar trebui intr-adevar apreciat la adevarata valoare. Ca sa puteti sa lucrati cu un broker trebuie sa intelegeti exact ce poate el sa va ofere si ce nu.
Cine nu reuseste sa inteleaga exact la ce folosesc serviciile unui broker, atunci nu are rost sa apeleze la asemenea servicii – asteptarile vor fi eronate, rezultatele distorsionate si vor conduce sigur la un esec. Exista oameni care nu se duc la doctor si se trateaza singuri, oameni care isi repara masina singuri in fata casei si oameni care nu-si angajeaza un avocat. Similar exista si oameni care au impresia ca un broker nu ajuta la nimic si atunci nu au decat sa se descurce singuri.
Sursa: http://abi.org.ro/
.