fbpx

Afla din exemplul de mai jos cum „economisirea” a 100 euro te poate „costa” 9.000 euro !!!

Romania, pana cand o sa mai fi pacalita de „pretul cel mai mic” ?

Este decembrie, ceea ce inseamna, pentru noi evaluatorii ANEVAR, faptul ca a inceput sezonul Evaluarilor pentru Impozitare. Adica o piata cu adevarat libera, unde fiecare evaluator poate sa oferteze, contracteze si presteze servicii de evaluare pentru contribuabili, in vederea stabilirii Valorii de Impozitare. Ceea ce pare o binecuvantare, este in aceeasi masura un blestem: piata libera = tarife de toata jena ofertate de catre „colegi” la unele lucrari. Tarife care daca le analizam in baza criteriului „lei/ora” sunt sub salariile casierilor din supermarketuri (care nu au nevoie de scolarizare si practica si experienta 10 ani; si nu au nici vreo responsabilitate majora).

Problema nu este aici cu adevarat. Pana la urma clientul spune „Eu angajez evaluatorul cu cel mai mic pret, tot evaluator este, si tot raport de evaluare imi da!”. De acord, totul logic si corect.

Haideti totusi sa privim putin mai departe, prin prisma consecintelor unui raport „ieftin”, si din punct de vedere al tarifului si din punct de vedere al produsului livrat. Daca nu stiati, Primariile au inceput sa trimita rapoartele de evaluare la ANEVAR spre verificare, prin sondaj sau punctual. Astfel ca ca foarte multe dintre ele au MARI sanse sa fie declarate Neconforme! Ce inseamna asta? Pai inseamna ca raportul nu este valid, deci nu isi poate face simtite efectele juridice si fiscale. Adica, mai pe romaneste, contribuabilul NU are raport de evaluare predat in termen la Primarie.

In fotografia atasata am anexat un scenariu, in care proprietarul isi alege dupa 3 ani alt evaluator, in baza pretului mai mic (desi prima colaborare fusese cu succes, cu raport acceptat de catre Primarie). Adica proprietarul evalueaza cladirea prima oara cu evaluatorul A, si timp de 3 ani plateste 1.3% impozit. Ulterior, schimba evaluatorul, deoarece B era mai ieftin cu 100 euro la tarif. Se depune noul raport la Primarie. In primul an cu noul raport, Primaria incaseaza impozitul normal de 1.3%. Totusi, in al 2-lea an cu Evaluatorul B, Curtea de Conturi (sau consilierii din Primarie) trimit raportul la verificat iar acesta este declarat Neconform. In aceasta situatie, proprietarul va avea de plata atat pentru primul an cu evaluatorul mai ieftin cat si pentru anul in curs, al 2-lea, un impozit majorat de 5% / an. Bineinteles ca trebuie sa refaca si raportul, adica va contracta un alt evaluator, si va depune acest al 3-lea raport.

Daca facem un calcul al costurilor pe cei 6 ani, observam ca in primul caz, cu raport efectuat corect, dar cu o diferenta de tarif de doar 100 euro (intre evaluatorul A si B), clientul plateste 9.030 euro. In al doilea caz, unde raportul Evaluatorului B este declarat neconform, clientul plateste DUBLU, mai exact 18.060 euro!!!….si totul a pornit de la 100 euro…

Warren Buffet a zis:”Pretul este ceea ce platesti, Valoarea este ceea ce primesti!”, iar in cazul preturilor ieftine valoarea este cu mult si sub pret! Paradoxal, in celalalt caz cu pretul mai mare, Valoarea depaseste cu mult pretul de cele mai multe ori.

Hmmm…parca ne da de gandit, nu?


Leave a Reply